T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
MERSİN / SİLİFKE - Şehit Yarbay İlhan Akgün Ortaokulu

BAŞARILI OLMAK İÇİN

"Zafer inananlarındır" (AYET)



 BAŞARILI OLMANIN 15 KURALI

 

 

  1. Doğru işe karar ver: Başarılı olmak istiyoruz fakat başarılı olmak istediğimiz şey bizim için doğru olan iş mi? Yaptığımız şeyi gerçekten seviyor muyuz? Yoksa başarılı olmaya çalışırken sıkılıp vaz mı geçeceğiz? Önce sevdiğimiz, uğrunda saatlerimizi harcayacağımız işi bulmamız gerekiyor.
  2. Uzun ve kısa vadeli hedefler belirle: Hedeflerimiz asla uçuk olmamalı. Gelecekte ulaşmak istediğimiz yerler var fakat buraya ancak küçük adımlarla, hep bir sonraki aşamayı düşünerek ulaşabiliriz. Örneğin, 10 yıl sonra çok büyük birşirkette başarılı bir mühendis olma hayali biraz havada kalıyor. Kısa vadede önümüzdeki tatil dönemi için iyi bir staj bulabilmek, öğrenmek istediğin bir yabancı dili öğrenmeye başlamak  gibi daha küçük ve kısa sürede gerçekleşebilecek hedefler ana hedefe ulaşmayı kolaylaştırıyor.
  3. Sabırlı ve kararlı ol: Hedefe ulaşmak hiçbir zaman kolay olmayacak. Sabırlı ve kararlı olup olumsuzluklardan olabildiğince az etkilenmeliyiz ki hedefimize ulaşabilelim.
  4. Eyleme geç: Başarı hiçbir zaman sana çabasız gelmeyecek. Erteleme, harekete geç!
  5. Olumlu ilişkiler kur: İnsanların sana yardım etmesi için önce seni sevmesi, samimi bulması gerekiyor. İlişkilerinde bencil olma. Samimi ilişkiler kurmaya çalış.
  6. Cesur ol: Genellikle bir işe başlamak için cesaret etmek yeterlidir. Yeterli kapasitede olsak bile yeterince cesur olmadığımız için yapmaktan çekindiğimiz ne kadar çok şey var. Başarılı olmak için cesur olmak gerekir.
  7. Yaptığın işi sev/yaparken mutlu ol: Başarılı olmak için çok çalışmak gerektiğini biliyoruz. Bu kadar çok zaman harcayacağımız şeyi öncelikle sevmemiz gerekiyor.
  8. Fikirlerinin arkasında dur: İlgi duyduğun ve yeterli araştırma yaptığın bir alandaki fikrin herhangi bir olumsuz yorumda vazgeçilemeyecek kadar değerli. Fikrinin arkasında dur, yorumlardan hareketle fikrini geliştirebilirsin ama hemen vazgeçmek doğru değil.
  9. İyimser ol: İyimser olmak başarılı olmak için belki de en önemli özelliklerden biri. Olumsuz durumlar her zaman yaşanacak. Çoğu insan yeterli kapasitede olsa dahi olumsuz bir durumda yaptığı işi bırakıyor çünkü başaracağına dair inancını kaybediyor.
  10. Gerçekçi ol: İyimser olmanın öneminden bahsettik fakat gerçekçi olmak da bir o kadar önemli. Hayal dünyasında yaşamamamız gerekiyor. İçinde bulunduğumuz durumu iyi analiz etmeliyiz ve en uygun çözüme karar vermeliyiz.
  11. Yeni bakış açıları kazanmaya çalış: Dar ve sabit fikirli olmak başarılı olmanın önündeki en büyük engellerden biridir. Her gün onlarca şey değişiyor. Yeniliklere, yeni bakış açılarına açık ol. Daima farklı açılardan düşünmeye çalış.
  12. Dürüst ol: Kendimiz dürüst olduğumuz kadar çevremize karşı da dürüst olmalıyız. Nerde olduğumuzu ve nereye ulaşmak istediğimizi doğru ifade etmeliyiz ki bize yardım ederken şüphe duymasınlar.
  13. Dikkat dağıtıcıları engelle: İnternet, telefon, sosyal medya ve daha bir sürü dikkat dağıtıcı var etrafımızda. Hedefin yeni sezonu çıkan çok sevdiğiniz dizinin tüm bölümlerini bir günde izlemek değil de bir işte/projede/sınavda başarılı olmaksa çalışırken telefonunu başka bir odada bırakmak iyi bir öneri olabilir. Etrafımızda çalışmamıza engel olacak onlarca dikkat dağıtıcının olduğu bir dönemde yaşıyoruz ama onları engellemek, bırakıp çalışmaya devam etmek bizim elimizde.
  14. Planlama yap: Planlamak her şeydir. Plansız başlanan bir iş, en ufak aksilikte tepetaklak olabilir. Bir kağıt ve kalem alıp yapılacak işleri not etmek ve planlamak oldukça önemli. İlerledikçe neler yaptığını ve hangi adımların henüz bitmediğini görmek motivasyonumuzu artıracaktır.
  15. Kendine güven: Bu zamana kadar başardığın, kendini ispatladığın ne çok şey var. Bunları düşünerek kendini motive et. Kapasiteni, neleri başardığını ve yeterliliklerini senden daha iyi bilen kimse yok. 
Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 21.02.2013 - Güncelleme: 29.03.2024 09:45 - Görüntülenme: 1703
  Beğen | 0  kişi beğendi